Elektroninį dienyną naudoja jau beveik 80 proc. mokyklų

Šiais mokslo metais, paslaugų teikėjų duomenimis, beveik 1000 bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo mokyklų naudos elektroninį dienyną vietoje įprasto popierinio. Pastaraisiais metais sparčiai daugėjo mokyklų, kurios pradėjo taikyti šiuos dienynus. 2008 m. tokių mokyklų buvo tik 12, tai pernai – jau per pusę tūkstančio.

Elektroninio dienyno, kaip ir popierinio dienyno, pagrindinė funkcija – kaupti duomenis apie mokinių mokymosi pasiekimus: fiksuoti pažymius, lankomumą, pamokų turinį. Šiandien mokinių tėvai operatyviai gali stebėti, kaip jų vaikui sekasi mokykloje, gauti mokyklos administracijos, klasės vadovo informaciją ir pranešimus. Sumažėja darbo krūvis ir mokytojams – nebereikia tikrinti ar pildyti popierinių mokinio pasiekimų knygelių, greičiau galima paruošti klasės ataskaitas ir kt.

„Elektroninių dienynų teikiami privalumai leidžia mokytojams glaudžiau bendrauti su tėvais, pateikti jiems daugiau informacijos apie vaikų ugdymą, – sako švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys. – Sieksime dar plačiau išnaudoti tokio dienyno galimybes. Pavyzdžiui, jį naudoti mokymosi pasiekimų aplanko sudarymui, kuriame būtų tiriamųjų, projektinių, kūrybinių darbų, socialinės veiklos aprašai, elektroninio mokinio pažymėjimo išdavimui ir kitoms reikmėms“.

Elektroninis dienynas nėra privalomas. Pačios mokyklos, suderinę su steigėju, priima sprendimą dėl tokio dienyno naudojimo ir pasirenka paslaugos teikėją. Jei mokykla sudaro sutartį su tokiu teikėju, kurio paslauga mokama, tam galima naudoti mokinio krepšelyje numatytas lėšas. Mokiniui per metus skiriama 20 Lt informacinėms ir komunikacinėms technologijoms diegti ir naudoti, taip pat ir elektroniniams dienynams tvarkyti. Iš elektroninio dienyno tėvai nemokamai sužino pažymius, pamokos turinį, pamokų lankomumą. Pageidaujant galima teikti papildomas paslaugas, pvz., SMS žinutes, tačiau už jas elektroninio dienyno paslaugų teikėjai gali nustatyti atskirą mokestį.

Jei šeima neturi prieigos prie elektroninio dienyno, mokykla privalo tėvus informuoti apie mokinių mokymosi pasiekimus kitais būdais, pavyzdžiui, atspausdinti pasiekimų įvertinimų suvestines ir įteikti jas tėvams.

Elektroninių dienynų teikiami privalumai skatina mokyklas aktyviau taikyti informacines komunikacines technologijas ir kitose mokyklos gyvenimo srityse. Nuo šių mokslo metų mokyklos savo mokiniams galės išduoti ir elektroninius mokinio pažymėjimus, kurie galės būti naudojami ne tik kaip mokinio identifikacijos kortelė, bet ją galima bus naudoti bibliotekoje, mokinių lankomumo, nemokamo maitinimo, neformalaus ugdymo ar kitai apskaitai. Taip pat kortelėje, jei ji būtų susieta su banku, galėtų būti įdėti pinigai mokinių maitinimui ir t.t.

Kaip ir elektroninis dienynas, elektroninis pažymėjimas jį pasirinkusiose mokyklose toliau mažins popierizmą bei suteiks tėvams dar daugiau galimybių gauti informacijos apie vaiko gyvenimą mokykloje ir už jos ribų.

,

  1. Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.