Sekminės

Tradicijos ir papročiai

SekminesSekminės – šventė, minima septintą savaitę po Velykų. Jos metu garbinama augmenija ir naminiai gyvuliai. Šventės metu ypatinga galia suteikiama jauniems berželiams.

Sekminių metu namų šeimininkas po jauną berželį įkasdavo iš abiejų namo durų pusių, namiškiai beržų šakelėmis apkaišydavo vartus, puošdavo duris. Tikėta, kad beržai saugo nuo piktų dvasių, neša laimę. Ankstyvą Sekminių rytą piemenys išgindavo karves, o jų ragus apkaišydavo beržų šakelėmis. Tikėta, kad tokios karvės bus ramios, sveikos ir pieningos.

Įvairiose Lietuvos vietose vykdavo „Piemenų pautienės (kiaušinienės)“. Piemenys dainuodavo dainas, kepdavo kiaušinienę. Senais, pagoniškais laikais, kiaušinienė buvo aukojama dievams, kad banda būtų sveika, karvės pieningos. Antrąją Sekminių dieną jaunimas vaidindavo vestuves. Merginos pasipuošdavo beržų, vaikinai – gėlių vainikais. Vestuvės buvo vaidinamos su visomis smulkmenomis – pradedant žvalgybomis, sužadėtuvėmis, baigiant pačia švente ir net vestuviniu guoliu. Tokios vestuvinės apeigos buvo rengiamos, siekiant paskatinti žemės ir gyvulių vaisingumą.

Į Lietuvą atėjus krikščionybei, Sekminės tapo krikščioniška švente. Sekmadienį bažnyčioje laikomos mišios, altorius puošiamas jaunų berželių šakelėmis, šventinamas vanduo. Ši diena – Šventosios dvasios atsiuntimas.

Valgiai

Tai Šventosios Dvasios atsiuntimo šventės (septintojo sekmadienio po Velykų; liaudies kalendoriuje susijusios su sėjos pabaiga ir vasaros darbų pradžia) valgiai. Tai prasminga bažnytinė šventė. Senovėje tai buvo pavasario žalumos šventė.

Pirmąją Sekminių dieną šeimininkės ugnies nekurdavo; buvo valgomi iš vakaro paruošti šalti valgiai. Sekminių antrąją dieną (kai kur pirmosios dienos popietę) valstiečių šeimos apeidavo savo laukus, nešdamos sūrio, sviesto, kiaušinių, duonos, alaus ir kitų valgių bei gėrimų. Susitikę parugėje kaimynai vaišinosi, dainavo vadinamas parugines dainas. Šis paprotys Rytų Lietuvoje buvo vadinamas paruge, Vidurio Lietuvoje – sambariu. Šeimininkės negailėjo piemenims dovanų: pyrago, ragaišių, kiaušinių, sviesto, miltų ir būtinai sūrio. Iš surinktų produktų piemenys darė savo sambarį.

KiaušinienėKadangi piemenėliai buvo vaikai, jie per Sekmines gaudavo saldumynų (dažniausiai kiaušinių, pyrago, saldžių bandelių, kartais ir pinigų). Sekminėse vaikams leidžiama gaminti pusryčius, kepant kiaušinienę visai šeimai. Piemenėliai savo puotai valgius gamindavo lauke, ant laužo.

Įsigalėjus krikščionybei, Sekminių dieną buvo kepami pyragėliai, ant stalo patiekiama kiaušinių ir sūrio, keptų bulvių, keptų žąsies vidurių, keptos iš kiaušinių, lašinių, miltų ir pieno pautienės, geriamas  sudėtinis alus iš miežių arba kviečių, valgydavo virtų kumpių, dešrų, sviesto, pyragų.

Pirmąją Sekminių dieną buvo valgomi iš vakaro paruošti šalti valgiai, verdami kukuliai, geriamas alus. Sekminių antrąją dieną (kai kur pirmosios dienos popietę) valstiečių šeimos apeidavo savo laukus, nešdamos sūrio, sviesto, kiaušinių, duonos, alaus, kukulių ir kitų valgių bei gėrimų. Susitikę parugėje kaimynai vaišinosi, dainavo dainas. Šeimininkės negailėjo piemenims Sekminių dovanų: pyrago, kiaušinių, sviesto, miltų ir būtinai sūrio.

Beržų šakelėsSekminių vaišių stalas puošiamas beržo šakelėmis. Svarbiausias vaišių patiekalas – kiaušinienė. Kai kuriose Lietuvos vietose virdavo virtinukus su varške arba mėsa. Kiekvienas šeimos narys turėdavo suvalgyti po septynis virtinius, tuomet visus metus bus sveikas.Virtiniai su spirgučiais

Tačiau XX a. pradžioje daugelyje Lietuvos vietų šis paprotys, susijęs ir su piemenų švente, išnyko. Kur ne kur senoliai jį tik pamena.

,

  1. Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: