Viešasis kalbėjimas. Abiturientų pasirinkimai

Dvyliktokų įskaita12013 m. kovo 25-26 dienomis Lietuvos abiturientai, kurie mokosi pagal lietuvių kalbos ir literatūros programą, laikė lietuvių kalbos ir literatūros įskaitą. Nelengva mokiniams buvo rinktis sritį ir temą, ruoštis ir rašyti planus. Anot Simono Daukanto, dalyko mokytojai, „ it vargo pelės be paliaubos triūsėjo“ patardami ir rekomenduodami, o dar – vertindami. Tačiau faktinis mokinių pasirinkimas lėmė apklausos rezultatus. Kaip manote, ką daugiausia rinkosi Lietuvos abiturientai, besimokantys lietuviškose mokyklose? Pirmiausia nustebino abiturientų požiūris į įskaitos temų pasirinkimo galimybes. Turbūt kalbininkai rimčiau padirbėjo (kaip matematikai – tiksliukai). Literatūrinės temos kiek nustebino (gal pasikėlę literatai per daug kritikos „beržine koše davė“), tačiau svarbiausia, kad abiturientus labiausiai suglumino literatūros (kultūros) temų formuluotės. Dabar įsitikinsite, kas ir kaip šiemet sužavėjo dvyliktokus.

Taigi temos pagal abiturientų temos pasirinkimo populiarumą (aiškumo ir tikslumo kriterijus):

KALBA

***

I vieta. 9 tema.

Pasaulio universitetuose yra lituanistinių centrų. Pristatykite keletą jų. Kokia jų funkcija, reikšmė puoselėjant lietuvių kalbą?

***

II vieta. 8 tema.

Kokias asmens, šeimos, visuomenės vertybes galime atpažinti iš vaikams duodamų vardų? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

***

III vieta. 2 tema.

Italų kalbininkas Pietras Umbertas Dinis (Pietro Umberto Dini) teigia: mokėti svetimą kalbą reiškia ir pažinti kultūrą, suprasti net ir tai, kas nesakoma žodžiais. Kaip suprantate šią mintį? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

***

IV vieta. 10 tema.

Kalba gali būti ir manipuliavimo priemonė. Kaip ir iš ko atpažinti, kada kalbėtojas manipuliuoja, kaip manipuliavimo išvengti? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

***

V vieta. 15 tema.

Kodėl galima teigti, kad kalba yra laiko saugykla? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

***

LITERATŪRA (KULTŪRA)

***

I vieta. 6 tema.

Kurį Lietuvos literatūros autorių pristatytumėte Nobelio literatūros premijai ir kodėl? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

***

II vieta. 7 tema.

Senoji literatūra suteikia galimybę praeityje rasti ir plėtoti vertybes, kurios būtų svarbios dabartyje. Pagrįskite šią mintį arba ją paneikite.

***

Vadinasi, KALBOS temos populiariausios (dvyliktokai dėkoja, kas jas kūrė). Sveikiname! ♥

Taigi formuluodami ar cituodami žinomų žmonių mintis temų įskaitos rengėjai turėtų nepamiršti, kad laikantieji tėra dvyliktokai – ne filosofai, o temų formuluotės konkrečios, adekvačios dvyliktokų gebėjimams. Dėkojame visiems, kurie aktyviai dalyvavo ir išsakė nuomonę. Dvyliktokams gerų rezultatų, o mokytojams kantrybės.  Visiems gražių švenčių…

, ,

  1. Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.